W kuchni kujawskiej widoczne są wpływy kuchni wielkopolskiej i Pomorza. Region Kujaw jest zasobny w jeziora, lasy i żyzne gleby. Dlatego w kuchni dominują ryby i drób (przede wszystkim kaczki i gęsi), obecne są także grzyby i owoce leśne.
Typowe potrawy kuchni kujawskiej:
zupy: barszcz biały, czernina z golcami, czyli zupa z gęsiej krwi z suszonymi owocami i żytnimi kluskami, żur kujawski, muska – mleczna zalewajka, grudziądzka zupa z korala – słodka zupa ze śmietany, ryżu, dyni i migdałów;
ryby: śledź podawany z jabłkami, a nawet drobiem, kujawski szczupak wigilijny;
dania mięsne: gęś po kołudzku pieczona z jabłkami, gęsi smalec, szynka kujawska z kością, biała kiełbasa w słoiku;
desery: ryż oblany masłem z suszonymi śliwkami i rodzynkami, miodowe pierniczki, kajmak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz